Bülten Sıra No: 2017/3116

Avrupa-Akdeniz Ticaretin ve Yatırımların Kolaylaştırılması Mekanizması Hakkında

18 Ağustos 2017, Cuma

T.C Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıda, 2010 yılında gerçekleştirilen 9. Avrupa-Akdeniz Ticaret Bakanları Konferansı sonuç bildirisi kapsamında “Ticaretin ve Yatırımların Kolaylaştırılması Mekanizması” adı verilen bir sistemin kurulmasının kararlaştırıldığı ve söz konusu sistemin 30 Haziran 2017 tarihi itibari ile faaliyete alındığı ifade edilmektedir.

 

Yazının devamında, söz konusu Mekanizma kapsamında, paydaş ülkelerin dış ticaret ve gümrük uygulamalarında şeffaflığın ve öngörülebilirliğin arttırılması amaçlanmakta olduğu, potansiyelin oldukça altında seyreden bölge içi ticaretin arttırılması hedeflendiği belirtilmektedir.

 

Mekanizma kapsamında; gümrük tarifeleri ve tercihli tarifeler, menşe kuralları, pazar bilgileri (örneğin sağlık, güvenlik, paketleme ve etiketlemeye ilişkin gereklilikler), tarife dışı önlemler, pazarda yaşanan son gelişmeler ve ithalatçılara ilişkin bilgiler sunulmaktadır. Konuyla ilgili ITC tarafından geliştirilmiş web site (http://euromed.macmap.org/tr ) üzerinde detaylı bilgiler yer almakta olup, aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan mekanizmanın kullanımına ilişkin Türkçe doküman ekte yer almaktadır.

 

Ek için tıklayınız.

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.