Bülten Sıra No: 2019/3697

Mısır Üretici Kayıt Sisteminde Sorun Yaşayan Firmaların Dikkatine

04 Ocak 2019, Cuma

                T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda; Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi Toplantısı’nın 14-15 Kasım 2018 tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirildiği, Komitenin önemli gündem maddesi olan “Belirli Ticari Sorunlar” başlığı altında Mısır’ın Üretici Kayıt Sistemi uygulamasının Avrupa Birliği (AB) tarafından gündemde tutulmaya devam edildiği ifade edilmektedir.

                Anılan yazıda devamla, uygulamaya ilişkin Mısır yetkilisi ile 15 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen ikili görüşmede, Bakanlıkça bazı firmalarımızın Mısır’ın üretici kayıt sistemine kayıt olmaları ile ilgili halen sıkıntı yaşadıkları belirtilmiş olup, taraflar arasında varılan mutabakata uygun olarak, bahse konu sıkıntıların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının talep edildiği belirtilmektedir. Güncel uygulama hakkında bilgi talep edilen Mısır temsilcisi tarafından üretici kayıt sistemi uygulamasında bir takım iyileştirmelere gidildiği, yeni sisteme göre Mısır’a ihracat yapmak isteyen firmaların, belgeleri ile birlikte Mısır İthalat ve İhracat Kontrolleri Genel Organizasyonu (GOEIC)’na başvurmaları akabinde eğer belgelerde bir sorun olmadığının GOEIC tarafından tevsik edilmesi durumunda ihracat işlemlerini gerçekleştirebildikleri ifade edilmiştir. Mısır temsilcisi ilaveten, eski uygulamada firmaların başvuruları ile ilgili olarak yayımlanacak Bakan onayı beklemeleri gerektiği, sonrasında ihracat işlemlerini gerçekleştirebildikleri, ancak yeni düzenleme ile bu bekleme süresinin ortadan kalktığını belirtmiştir.

                Mısır’ın üretici kayıt sistemine kayıt olmakta sıkıntı yaşayan firmalarımızın firma bilgileri (firma ünvanı, vergi no ) ve yaşadıkları sıkıntıları,  Mısır tarafına iletilmesini teminen 10 Ocak 2019 Perşembe gününe kadar konfeksiyonarge@itkib.org.tr adresine iletmesi gerekmektedir.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.