Bülten Sıra No: 2018/3498

Irak Umm Qasr Limanında Yaşanan Sorunlar Hakkında

06 Haziran 2018, Çarşamba

TC: Ekonomi Bakanlığından alınan bir yazıda;

 

Irak’a gerçekleştirilen ihracat kapsamında Umm Qasr Limanında ihracatçılarımız tarafından son zamanlarda yaşanan sorunlara ilişkin olarak Bağdat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda, aşağıda yer alan hususlar vurgulanmaktadır:

 

  • Irak Maliye Bakanlığı Gümrükler Genel Komisyonundan Bağdat Ticaret Müşavirliğine şifahen iletilen bir bilgide, Umm Qasr gümrüklerinde herhangi bir yasağın söz konusu olmadığı, Mayıs başından itibaren Gümrükler Genel Komisyonunun Umm Qasr Limanının yönetiminin kontrolünü almasından bu yana federal gümrük kurallarının tam olarak uygulanmaya başlandığı, ihracatçıların yasal uygulamalara uygun hareket etmeleri halinde bir sıkıntı ile karşılaşmayacakları ifade edilmiştir. Ancak basına yansıyan haberlerden ve Bağdat ticaret Müşavirliğine iletilen bilgilerden söz konusu otorite değişikliğinin anılan liman gümrüklerinde eskiye nazaran uygulama değişikliklerine ve yığılmaların yaşanmasına neden olduğunun anlaşıldığı belirtilmektedir.
  • Diğer taraftan, Gümrükler Genel Komisyonu tarafından 25/05/2018 tarihli ve 186 sayılı kararına istinaden, ithalatçılara konteynerlerini çıkarma hakkı tanınacağı ve belirtilen süre içerisinde ihracatçıların menşe şahadetnameleri ile faturalarını onaylatmaları ve uygunluk belgelerini almaları gerektiği bildirilmektedir.
  • Bilindiği üzere Irak mevzuatı uyarınca Irak’a ihraç edilecek eşyaya ilişkin menşe şahadetnamesi ve faturanın ilgili ülkede bulunan Irak Ticaret Ataşesi tarafından onaylanması gerekmektedir. Onay için konşimento kopyasının ve uygunluk belgesinin bir örneğinin sunulması da şarttır. Anılan limanda yaşanan firma sorunları ile ilgili olarak ve Irak’a ihraç edilecek eşyaya ilişkin menşe şahadetnamesi ve faturalar için konsolosluk onayı şartının kaldırılmasına yönelik Irak makamları nezdinde Bağdat Büyükelçiliği ve Müşavirliğince girişimlerde bulunulmaya devam edildiği ifade edilmektedir.

 

Bu çerçevede, anılan limanda söz konusu uygulama kaldırılana kadar ihracatçılarımızın ürünlerinin sevkinden önce istenen şartları yerine getirmelerinin ihracatımızda sorun yaşanmaması açısından önem arz ettiği değerlendirilmektedir.

 

Ayrıca Umm Qasr Limanında bekleyen gemiler için ithalat lisansı işlemlerine ilişkin alınan tedbirler konusunda, Irak Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yazının İngilizce gayri tercümesi ekte yer almaktadır.

 

Ek için tıklayınız.

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.