Bülten Sıra No: 2018/3324

Venezuela, Brezilya, Uruguay İş Forumları – 05/10 Şubat 2018

25 Ocak 2018, Perşembe

DEİK’ten alınan yazıda;

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, 5-10 Şubat 2018 tarihleri arasında Brezilya, Uruguay ve Venezuela’ya yapacağı resmi ziyaretler kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, ilgili ülkelerin Devlet Başkanları, Bakanları ve üst düzey yetkililerinin katılımlarıyla onurlandıracağı İş Forumları düzenleneceği bildirilmektedir.

 

Brezilya, dünyanın 8. büyük ekonomisidir. Latin Amerika bölgesindeki en büyük ve ürün çeşitliliği en fazla olan sanayi merkezidir. Brezilya, tarım ürünleri (kahve, soya, şekerkamışı, kakao, pirinç, mısır, portakal, pamuk, buğday, tütün), hayvancılık ve orman ürünleri, deri ve ayakkabı imalatı, mineral ve metal ürünlerinde (demir-çelik ve alüminyum) dünya çapında karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir. Brezilya, inşaat ve altyapı sektörlerinde ciddi bir potansiyel barındırmaktadır.

 

Uruguay, Güney Amerika'da ekonomik ve siyasal olarak en dengeli ülkelerden biridir. Yaklaşık 58 milyar Dolarlık GSYİH ile görece küçük bir ekonomiye sahip olan Uruguay, MERCOSUR ülkeleri arasında küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biridir. MERCOSUR-Türkiye STA’sının yürürlüğe girmesi halinde karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sağlanacaktır. Uruguay’a ihracatımızda; demir çelik, elektrik kontrol panoları, binek araçlar, traktörler, çeşitli makine ve cihazlar, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri ilk sıralarda yer almaktadır. Bölge ülkelerindeki sektörel dağılımlar karşılaştırıldığında, turizm ve bankacılık başta olmak üzere hizmet sektörü, Uruguay ekonomisi içerisinde oldukça büyük bir paya sahiptir.

 

Venezuela ekonomisinde başta petrol olmak üzere, doğal kaynaklar büyük önem taşımaktadır. Ülke, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olup; en büyük 10 petrol üreticisi arasındadır. OPEC istatistiklerine göre, toplam dünya ham petrol rezervlerinin 296,5 milyar varillik kısmına sahip olan Venezuela, OPEC rezervlerinin %25’ine, toplam dünya rezervlerinin ise %20’sine sahiptir. GSMH’nın %30’u, ihracat gelirlerinin 95’i ve kamu gelirlerinin %56’sı petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Neredeyse diğer tüm ürünleri ithal eden Venezuela’da ihracatçılarımız için büyük fırsatlar yer almakta olup, takas usulü ticaret fırsatları bulunmaktadır.

 

Söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin, https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/574/10185 adresinde yer alan ön kayıt formunu eksiksiz doldurarak, 31 Ocak Çarşamba günü mesai bitimine kadar DEİK’e iletmeleri gerekmektedir.

 

Katılım koşulları için tıklayınız.

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.