Bülten Sıra No: 2017/3161

Irak’a Yapılan İhracatlar Hakkında

27 Eylül 2017, Çarşamba

T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, Merkezi Irak Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Sevk Öncesi İnceleme (SÖİ) uygulamasını, sırasıyla 1/7/2011 ve 12/5/2012 tarihinde başlattıklarından bahisle, halihazırda SÖİ’nin, Merkezi Irak’ta Bureau Veritas ve TÜV Rheinland, IKBY’de ise İntertek gözetim şirketleri tarafından yapıldığı hatırlatılmakta, dolayısıyla Merkezi Irak’a ihraç edilen ürünler

için ayrı, IKBY’ye ihraç edilen ürünler için ayrı gözetim şirketlerinden uygunluk belgesi alınması gerektiği belirtilmektedir.

 

Yazının devamında, Bağdat Ticaret Müşavirliğimizden alınan 16 Eylül 2017 tarihli yazıya atıfla; 17/09/2017 tarihinden itibaren Bureau Veritas ve TÜV Rheinland firmalarına, Kuzey Irak’tan yapılan geçişleri denetlemek için Merkezi Hükümet tarafından kurulan sınır kontrol noktasının bulunduğu Safra’da bir konteyner ofisi açılması yetkisi verildiği ve Merkezi Irak’a geçecek ürünlere ait uygunluk belgelerinin, anılan firmaların temsilcileri tarafından Safra’da bizzat kontrol edilmeye başlandığı ifade edilmektedir.

 

Bu sebeple, ülkemizden IKBY üzerinden Irak'a ihraç edilen ancak Safra sınır kontrol noktası üzerinden merkezi Irak’a geçiş yapan ihraç ürünlerimizin söz konusu kontrolden geçmesi ve bu esnada Bureau Veritas veya TÜV Rheinland firmalarından alınan uygunluk belgelerinin ibraz edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

 

Bu kapsamda güncellenmiş Uygunluk Belgesi Alınması Gerekli Ürünler Listesine, https://verigates.bureauveritas.com/wps/wcm/connect/verigates/local/en/home/list-ofprogrammes/iraq/Iraq+-+ICIGI/ adresinden ulaşılması mümkündür.

 

Linkten de görüleceği üzere, Verification Of Conformity (VoC) kapsamındaki ürünler arasında tekstil ve konfeksiyon (Group X) da bulunmaktadır.

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.