Bülten Sıra No: 2014/1744
REACH Tüzüğü Aday Liste'de güncelleme hakkında
19 Haziran 2014, Perşembe
İMMİB Genel Sekreterliği'nden alınan yazıda;
Avrupa Birliği’nin (AB) 1 Haziran 2007 tarihi itibarıyla yürürlüğe koyduğu 1907/2006 (EC) sayılı REACH Tüzüğü kapsamında yükümlülüklerin takip edilmesinin 28 AB (+ İzlanda, Norveç, Lihtenştayn) ülkelerine yapılan ihracatımız açısından önem arz ettiği belirtilmektedir.
Avrupa Kimyasallar Ajansı (AKA) tarafından Yüksek Önem Arz Eden Maddeler (SVHC) Listesi’ne (Aday Liste) dahil edilen yeni maddeler ve bu kapsamda ihracat yapan firmalarımızın yükümlülükleri söz konusu listede yılda 2 kez yapılan güncellemeler sonrasında duyurulmuştur.
Bu defa, AKA tarafından 16 Haziran 2014 tarihinde Yüksek Önem Arz Eden Maddeler (SVHC) Aday Listesi’ne 4 maddenin daha ilave edildiği duyurulmuştur. Söz konusu 4 yeni maddenin daha eklenmesi ile Aday Liste’deki (SVHC Listesi) toplam madde sayısı 155’e yükselmiştir. AKA tarafından Aday Liste’ye eklenen yeni maddeler, Ek 1’de belirtilmiştir.
Diğer taraftan, AB pazarına sunulan ürünlerin güvenli kullanımına yönelik SVHC Aday Listesi’ndeki maddeleri tek başına, bir karışım (müstahzar) ya da bir eşya içinde AB’ne ihraç eden firmaların ürüne göre farklılık gösteren yükümlülükleri Ek 2’de özetlenmiştir.
Bu kapsamda, AB’ye ihracat yapan firmalarımızın, öncelikle SVHC Aday Listesi’nde yer alan toplam 155 maddenin kullanım alanlarını dikkate alarak bu madde(leri) tek başına, bir karışım (müstahzar) ya da bir eşya içerisinde ihraç etmeleri durumunda Ek 2’de belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeleri önem arz etmektedir.
Ek 1 için tıklayınız.
Ek 2 için tıklayınız.
Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.