Bülten Sıra No: 2012/957
Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı hk.
28 Kasım 2012, Çarşamba
Askıya Alma Sistemi kapsamında; Türkiye ve AB'de üretimi bulunmayan ürünler için askıya alma, AB ve Türkiye'de üretimi bulunan ancak yetersiz olan ürünler için ise tarife kontrenjanı (kota) uygulanmaktadır. Yürürlüğe giren askıya alma/kota düzenlemeleri tüm AB üyeleri ve Türkiye için geçerlidir.
Askıya Alma Sisteminin işlerliğinin arttırılması, paydaşlar arasında daha etkin koordinasyon sağlanması ve sistemin ülkemiz çıkarları doğrultusunda en verimli şekilde kullanılabilmesi amacıyla Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat:2012/18), 15/11/2012 tarih ve 28468 sayılı T.C. resmi gazetesi’nde yayımlanmıştır. Ayrıca sistemin işleyişi ve başvuru prosedürlerini açıklayan bir web sitesi (www.ekonomi.gov.tr/askiyaalma ) hazırlanmıştır.
Bu kapsamda, anılan web sitesinde yer alan, AB-Türkiye Gümrük Birliği çerçevesinde 1/7/2013 tarihi itibariyle gümrük vergisinin müştereken askıya alınması ve AB tarafından tarife kontenjanı açılması planlanan ürünlerden herhangi birini üretiyor olması nedeniyle gümrük vergisinin askıya alınmasına veya tarife kontenjanı açılmasına itiraz etmek isteyen firmaların 05/12/2012 tarihine kadara Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.
Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.