Bülten Sıra No: 2012/788
Kazakistan’a Et ve Et ürünleri, Süt ve Süt ürünleri, Balık ve Deniz ürünleri İhracatı
08 Ağustos 2012, Çarşamba
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Yetkilileri’nce; Rusya Federasyonu, Belarus ve Kazakistan Ortak Gümrük Birliği’nce planlanan ve ülkemizde 2012 yılı içerisinde kanatlı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri üretimi ile iştigal eden firmaların üretim tesislerinde denetleme yapılmasının uygun olduğu belirtilmiştir.
Ayrıca ülkemizde tesis incelemesinde bulunmak üzere gelecek teknik heyetin konuya ilişkin olarak bazı teknik bilgilere ihtiyaç duyduğu ve bilgilerin Bakanlıklarına ulaştırılmasını talep ettiğinden bahsedilmektedir.
Buna göre; süt ve süt ürünleri ihracat ile ilgili olarak “Gümrük Birliği üyeleri sınırlarına, Türkiye’den süt ve süt ürünlerinin ihracatını gerçekleştirecek olanlar, işleme tesislerinde süt ve süt ürünlerinde patojen mikrofloranın yok edildiğine, dolayısıyla sütteki hastalıkların bulaşma riskini önleyerek 40 saniye içerisinde 72-74 °C de 2 kez ısıl (termik) işleme tabi tuttuklarını ya da 1 saniye içerisinde 134 °C’de ultra pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinden üretim yaptıklarını garanti etmelidir.” şartı aranmaktadır.
Yukarıdaki hususu dikkate alarak Gümrük Birliği üye ülkelerine ihracat yapmak isteyen firmaların (Şirket adı, adres, bölge [şehir, eyalet, il, ilçe], faaliyet türü [üretim, işleme] süt ve süt ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, balık ve deniz ürünlerini muhafaza [depolama]gibi ) teknik bilgilerini ivedilikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne iletmesini teminen Genel Sekreterliğimize gönderilmesi gerekmektedir.
Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.