Bülten Sıra No: 2012/637

Suriye'deki Son Gelişmeler Hakkında

19 Nisan 2012, Perşembe
Bilindiği üzere; Suriye’de 2011 Mart ayında başlayan şiddet olayları devam etmekte ve bu ülkeye olan ihracatımız gerek şiddet olaylarının etkisiyle ve gerekse Suriye’nin aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşması’nı geçen yılın sonunda askıya alması, buna ilave olarak Türk menşeli ürünlere %30 oranında ek vergi yürürlüğe koyması ve taşımacılık maliyetlerini iki katına çıkarması nedeniyle ciddi şekilde düşüş göstermektedir.
 
Ekonomi Bakanlığı’nca, Suriye’ye ihracat gerçekleştiren, Suriye‘ye yönelik veya Suriye üzerinden Körfez ülkelerine taşımacılık yapan ve Suriye’de ihalelere katılan, müteahhitlik yapan ve yatırımları bulunan firmalarımızın sorunlarının yakinen takip edilebilmesi ve sorunlarına çözüm bulunması amacıyla 15 Kasım 2011 tarihinde Suriye İzleme Masası” oluşturulmuştur. Bugüne kadar firmalarımızca “Suriye İzleme Masası”na intikal ettirilmiş müracaatlar itibarıyla, Suriye ile ticareti bulunan ihracatçılarımızın sorunlarının tam olarak yansıtılmadığı düşünülmektedir.
 
Bu bağlamda; Suriye nezdinde ileride yapılacak girişimlere yönelik bir çalışmada faydalanılmak üzere, Suriye’ye ihracat gerçekleştirip de ihracat bedelini tahsil edemeyen veya Suriye’deki kamu kurum ve kuruluşlarına ihale yoluyla mal tesliminde sorun yaşayan ve dolayısıyla bu ihale kapsamında verilmiş olan teminat mektuplarına ilişkin sıkıntıları olan ihracatçılarımızın (İhracatçı Birliklerine üye olup da, Suriye’ye mal bedelini gönderen ancak bu ülkeden ithalat gerçekleştiremeyen veya Suriye’deki kamu kurum ve kuruluşlarından gerçekleştirilen ithalatta sorun yaşayan ve dolayısıyla bu kapsamda verilmiş olan teminat mektuplarına ilişkin sorunları olanlar da dâhil olmak üzere), ilgili bilgileri firma bazında ve tutar belirtilmek suretiyle 20 Nisan 2012 Cuma gününe kadar Genel Sekreterliğimizin arge@itkib.org.tr adresine iletmeleri gerekmektedir.


Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.