Bülten Sıra No: 2011/248

2009/5 Sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ ve Uygulama Usul ve Esasları Değişikliği

27 Haziran 2011, Pazartesi
Konu : Yurt Dışı Fuar Destekleri Hk.
 
Sayın Üyemiz;
 
“2009/5 sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ" de, 16 Mayıs 2011 tarihli ve 27936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/6 sayılı Tebliğ ile değişiklik yapılmıştır.
 
Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan alınan 23 06 .2011 tarih ve 120004581 sayılı yazıda bu çerçevede “2009/5 sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları" nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması, ekte yeralan sözkonusu değişikliklerin anılan Tebliğ değişikliğinin yürürlüğe girdiği 16 Mayıs 2011 tarihinden itibaren düzenlenecek fuarlara ilişkin destek müracaatlarında uygulanması başvuru sahibi açısından lehe gelen hükümlerin ise halen sonuçlandırılmamış olan destek başvurularında uygulanması hususu Müsteşarlık Makamının 22. 06 .2011 tarihli ve 2011 /518 Sayılı Onayı ile uygun görüldüğü bildirilmektedir.
 
Bu kapsamda yürürlüğe konulan Geçici madde hükümlerinden görüleceği üzere ;
 
- Organizatör tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında , mezkur uygulama usul ve esaslarının 8’inci fıkrasının (b) bendinde yer alan faturalara dair Ticaret Müşavirliği / Ataşeliği bulunmayan yerlerde T.C Büyükelçiliklerince veya T.C Konsolosluklarınca gerçekleştirilen onay/tespit raporu veya fatura üzerinde tasdik işlemlerinin 1 Ağustos 2011 tarihinden önce düzenlenen fuarlara dair destek başvurularında değerlendirilmeye alınması,
- Yine aynı Uygulama Usul ve Esaslarının 1’inci maddesinin 3 ‘üncü fıkrasında yeralan “ 2009/5 Tebliğ kapsamında destek başvurusunda bulunabilmesi için Katılımcının, üretici/imalatçı organizasyonu veya tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluş veya Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş şirket olması “ şartının 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren düzenlenecek fuarlara dair destek başvurusunda uygulanması karara bağlanmıştır.
- Yukarıda belirtilen değişiklikler nedeniyle Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş şirket statüsünü haiz olmayan esnaf ve gerçek kişi tacirler, 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren düzenlenecek fuarlara dair destek başvurusunda bulunamayacaklardır.
 
Bu itibarla 16 Mayıs 2011 tarihli ve 27936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde 2009/5 sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları’nda yapılan değişiklikler ekte yer almakta olup, üyelerimizin söz konusu değişiklikleri dikkate alarak işlem yapmaları önem arz etmektedir.
 
Bilgilerinizi rica ederim.
 
                                                                                                                             Cemal BAYAZIT
                                                                                                                             Genel Sekreter T.
 


Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.