Bülten Sıra No: 2010/383
Dış Ticaret Veri Sistemi
26 Ekim 2010, Salı
Dış Ticaret Veri Sistemi
Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü’nün bir yazısına atfen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nden alınan yazıda; DTM bünyesinde, ihracat ve ithalat denetimlerinin risk esaslı olarak elektronik ortamda gerçekleştirilmesine yönelik sürdürülen Dış Ticaret Veri Sistemi (DTVS) yazılım çalışması ile tüm izin ve uygunluk başvurularının belge üretilmeksizin yapılıp sonuçlandırılmasının ve firmalarla iletişimin elektronik ortama taşınmasının öngörüldüğü; bu bağlamda, sistem ile temel olarak, tüketicilere ve firmalara kaliteli ve güvenli ürünlerin sunulmasının, “riskli” ürünlerin ve firmaların daha iyi takibi ve kontrol işlemlerine ait ulusal bir veri tabanı oluşturulmasının amaçlandığı; ayrıca, üretici ve ihracatçıların gümrüklerde bekleme sürelerinin azaltılmasının hedeflendiği belirtilmiştir.
Söz konusu yazıda devamla, DTVS’nin Kasım 2010 itibariyle pilot deneme aşamasına getirilmesinin, Ocak 2011 itibariyle de uygulamaya konulmasının planlandığı; bu çerçevede, önümüzdeki aylarda yapılması düşünülen düzenlemelerin ilkinin, 18.10.2010 tarihli ve 27733 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/41 sayılı “Dış Ticaret Veri Sistemine İlişkin Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği” olduğu ifade edilmektedir. Bu Tebliğ ile, Dış Ticarette Standardizasyon mevzuatı uyarınca ihracat ve ithalat faaliyeti gerçekleştiren firmaların elektronik ortamda tanımlanması ve bu firmalar adına işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esaslar belirlenmiştir. belirlediği; yeni denetim işlemlerine ilişkin bazı sanayi ve tarım ürünleri ile ilgili pilot uygulama Tebliğlerinin bilahare yürürlüğe konulacaktır.
Yayınlanan ilk Tebliğ ile, firmaların giriş yaparak sistemi kullanmaya hazır olmaları amaçlanmış olup; DTVS'ye giriş işlemleri iki aşamada gerçekleşecektir.İlk aşamada, firmanın sistemde tanımlanacak; ikinci aşamada, tanımlaması yapılmış firma adına DTVS'de işlem yapacak kişiler kullanıcı olarak yetkilendirilecektir. Bu işlemlerin elektronik kısmı, DTM web sayfasındaki “DTM E-İmza Uygulamaları” bölümünün “Firma Tanımlama” ve “Yetkilendirme Başvurusu” uygulamaları üzerinden gerçekleştirilecek olup; başvuru, kullanıcıların Nitelikli Elektronik Sertifikası’na ya da Mobil Elektronik İmza’ya sahip olmaları halinde yapılabilecektir. Kullanıcılar ayrıca, elektronik ortamda yaptıkları başvuruda verdikleri bilgileri doğrulayan belgeleri DTM Bölge Müdürlükleri bünyesindeki ek’li listede yer alan Grup Başkanlıklarına sunarak elektronik ortamda işlem yapar hale gelebileceklerdir. Giriş işlemleri tamamlanan başvuru sahipleri e-posta ile bilgilendirilecek olup; bu kapsamda, firmaların DTVS hakkında olabilecek soruları için ek’te iletişim bilgileri sunulan DTM Bölge Müdürlükleri’nin Grup Başkanlıkları ile temasa geçmelerinde yarar görülmektedir.
Yazıda devamla, sonuç olarak dış ticarette hızlı ve etkin bir denetim yapısı öngören, ürün takibi ile piyasa denetimlerine katkı sağlamayı amaçlayan DTVS uygulamasıyla dış ticarette kalite, güvenlik ve standartlara uygunluk kontrolüne tabi her ürün yerine sadece riskli olanlar denetlenerek, ülkemizin ekonomik kaynaklarının daha verimli kullanılmış olacağı,hususuna dikkat çekilmektedir.
Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.