Bülten Sıra No: 2004/3

1- Vakıfbank Faiz Oranı Hk.<BR> 2- Suriye Vizesi Hk.<BR> 3- Letonya’ya Girişte Sağlık Sigortası Belgelerini İbraz Etme Uygulaması Hk.<BR> 4- Nijerya Hükümeti'nin İthal Kısıtlamaları Hk.<BR> 5- Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Tarafından Düzenlenen İhracatta Uzmanlık Programı Hk.<BR> 6- Arnavutluk'taki Türk İşadamları Derneği Hk.<BR> 7- İGEME'nin Firmalara Sunduğu Yurtdışında Tanıtım Fırsatı (Trading Highlights from Turkey) Hk.<BR>

29 Ocak 2004, Perşembe

1- Vakıfbank Faiz Oranı Hk.

2- Suriye Vizesi Hk.

3- Letonya’ya Girişte Sağlık Sigortası Belgelerini İbraz Etme Uygulaması Hk.

4- Nijerya Hükümeti'nin İthal Kısıtlamaları Hk.

5- Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Tarafından Düzenlenen İhracatta Uzmanlık Programı Hk.

6- Arnavutluk'taki Türk İşadamları Derneği Hk.

7- İGEME'nin Firmalara Sunduğu Yurtdışında Tanıtım Fırsatı (Trading Highlights from Turkey) Hk.

 

1-Genel Sekreterliğimiz'e bağlı faaliyet gösteren ihracatçılara Vakıfbank tarafından kullandırılacak kredilerin vade ve faiz oranlarının 07.01.2004 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanacağı sözkonusu banka tarafından Genel Sekreterliğimize bildirilmiştir.

 

1-12 ay

13-18 ay

19-24 ay

25-36 ay

37-48 ay

49-60 ay

 

2,30

2,35

2,40

2,55

2,65

2,75

 

 

Üyelerimizin belirtilen koşullarla kredi talepleri için faaliyet gösterdikleri bölgedeki en yakın Vakıfbank şubesine müracat etmeleri durumunda kredi taleplerinin en kısa sürede sonuçlandırılacağı ilgili banka tarafından belirtilmiştir.

 

2-Suriye Arap Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nden alınan bir notada, işadamlarımız ve sanayicilerimize Suriye kapılarında vize alabilmelerine imkan sağlayan 53 sayılı Karar hakkında bilgi verilmektedir.

Sözkonusu notada, 'Gerekli tetkik işlemlerinden ve bağlı bulundukları ilden onaylanmış, Türkiye'deki Ticaret ve Sanayi Odasında kayıtlı olduklarını gösteren belgeleri ibraz ettikten sonra, Türk tüccar, sanayici ve işadamlarına Suriye sınır kapılarında giriş ve transit vizeleri verilir ve vize ücreti tespit edildiği gibi tahsil edilir.'

İbaresine yer verilmektedir.

  

3-Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan 22.01.2004 tarihli yazıda, Yeni Göç Yasası uyarınca, Letonya’ya giriş yapan bütün yabancıların sağlık sigortası ibraz etmeleri gerektiği, vizeye tabi ülke vatandaşlarının sağlık sigortası belgelerini vize başvuruları sırasında göstermeleri gerektiği ve resmi pasaport hamilleri ile resmi heyetlerin söz konusu uygulamanın dışında tutuldukları bildirilmektedir.

 

 4-Nijerya Hükümeti'nin ithalini yasakladığı mallara ilişkin olarak Abuja Büyükelçiliğimizden alınan bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

Nijerya Hükümeti, 2004 yılında yaptığı ilk toplantıda , mevcut ithalat kısıtlamalarına ilave olarak aşağıdaki ürünlerin ithalini yasaklayan bir karar almıştır. 7 Nisan 2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan uygulamaya göre ithali yasaklanan ilave mallar şunlardır:

Tekstil ürünleri, mobilya, taze meyva , plastik ürünler, plastik ve deri mamulü erkek ayakkabısı ve çantalar, sığır ve domuz eti ve bunların ürünleri, sabun, deterjan, bisiklet (monte edilmiş) , çiçek (taze veya plastik) , kıvrık uçlu kısa kılıç (pala), balta, kazma, kürek, el arabası, koyun eti, kuzu eti, keçi eti, diş macunu, kurşun kalem, tükenmez kalem, plastik tabak, bıçak, kaşık, çatal, bardak, kova, tas, kap ve elbise askısı, bitkisel yağ, bentolite, barit.

  Nijerya'nın ihracı yasak mallar listesi ise aşağıda sunulmuştur: Mısır, kereste, ham kösele ve deri, atık metal, işlenmemiş kauçuk latex, sanat eserleri ve antika eşya, nesli tükenen canlılar türüne giren vahşi hayvanlar (fil, timsah, kartal, maymun, zebra, arslan vb.)

 

  5-Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi tarafından 24.02.2003 – 01.06.2003 tarihleri arasında ihracatta uzamanlık programı düzenlenmektedir. Dış Ticaretin Kuramsal Ortamı, İhracat İşlemleri ve Dış Ticaret Finansmanı, Uluslararası Pazarlama ve Seçilmiş Sektörler ve Bölgesel Pazarlar konularını kapsayan söz konusu uzmanlık programını bitiren üyelere sertifika verileceği belirtilmektedir. İlgilenen üyelerimiz adı geçen merkezin aşağıdaki telefon numaralarından detaylı bilgi alabilirler. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi, Tel: 0212 257 31 27 ve 28 / 0212 257 89 57 ve 58.

 

6-Arnavutluk'taki Türk İşadamları Derneği Arnavutluk'ta faaliyet gösteren işadamlarının yanısıra Türkiye'den başvuran işadamlarına da yardıma hazır olduğunu belirten bir yazıyı Dışişleri Bakanlığı'na iletmiştir. İlgilenen firmalarımız için söz konusu Derneğin irtibat bilgileri aşağıdadır.

Arnavutluk'taki Türk İşadamları Derneği (Turkish Businessmen Association in Albania), Adres: Sky Tower Floor 10 Suit 102 Tiran /ALBANİA; Tel: (+355) 4 255 973;       Faks : (+355) 4 255 974; e-mail: Atid@kurudemir.com 

 

7-İGEME tarafından çıkarılan ve ihracatçılarımızın dünyaya açılmasına önemli ölçüde katkı sağladığı gözlemlenen 'Trading Highlights from Turkey' adlı derginin 2004 yılı ilk sayısı için başvurular en geç 05.04.2004 tarihine kadar İGEME tarafından kabul edilecektir. Derginin 2004 yılı birinci sayısına ilişkin detaylı bilgi ve başvuru formu www.igeme.gov.tr/tur/yayin/thftbasvuru.htm adresinden bulunabilir.

Detaylı bilgi için :İGEME Yayın Müdürlüğü, İlgili Kişi: M. Melih Hız, Tel : 312  - 417 22 23 /309; Faks: 312 -425 71 77; E-mail : melihh@igeme.gov.tr



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.