GENEL BİLGİ
TÜRKİYE ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI AŞAMALARI

 

ŞİKAYET .........

 

Damping ve/veya sübvansiyona konu olan ithalat sebebiyle maddi zarar görüldüğünde veya maddi zarar altında bulunulduğuna veya piyasanın bozulduğuna veya bir üretim dalının kurulmasının fiziki olarak geciktirildiğine ilişkin şikayetler, yazılı olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne yapılır.

Söz konusu şikayet, en çok 60 gün içerisinde, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından incelenip, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’na gönderilir.

 

 

SORUŞTURMA AÇILMASI ............

 

Şikayet üzerine, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca yapılan inceleme sonucunda dampinge veya sübvansiyona konu olan ithalatın ve bu ithalattan kaynaklanan zararın varlığı konusunda yeterli delillerin bulunması durumunda soruşturma açılır. Aksi halde soruşturma açılmasına gerek görülmediği şikayetçi tarafa bildirilir.

Soruşturma açılması kararı, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra şikayet konusu ürün ile ilgili ithalatçı ve soruşturmaya tabi olan ülkedeki ihracatçı firmalara soru formları gönderilir.

Gönderimden itibaren 30 gün – müracaat halinde ilave 15 gün- içerisinde doldurulan soru formları, soruşturma aşamalarında İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nun sekreterlik hizmetlerini de yürüten İthalat Genel Müdürlüğü’ne geri gönderilir.

Soru formlarının incelenip kesin karara varılması, soruşturmanın açılışından itibaren en fazla 1 yıl –Kurulun gerekli gördüğü hallerde ilave 6 ay– sürede gerçekleşir.

Şikayet konusu ithalata ilişkin soruşturma sırasında, dampingli veya sübvansiyonlu ithalatın varlığı ve bu ithalatın zarara neden olduğu konusunda ön belirlemeler yapılması halinde, soruşturma süresince zararın önlenmesi amacıyla, Kurulca Belirlenen damping marjı veya sübvansiyon miktarı kadar veya zararı ortadan kaldırmaya yetecek daha az bir oran veya miktarda teminat şeklinde geçici önlem uygulanması Bakanlık makamının onayı ile kararlaştırılabilir. Bu karar, Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle ilgililere duyurulur.

Soruşturma açılması tarihinden itibaren 60 gün içerisinnde geçici önlem uygulanmaz. Geçici önlemin uygulama süresi 4 aydır. Ancak, damping soruşturmasına konu olan ürünün Türkiye’ye ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştiren ihracatçıların talebi halinde, bu süre, Kurulun kararı üzerine Bakanlık onayıyla 2 ay daha uzatılabilir.

Damping soruşturması sırasında, zararın önlenmesi için damping marjından düşük oranda bir kesin önlemin yeterli olup olmadığının incelenmesi amacıyla, bu süreler sırasıyla altı ve dokuz ay olarak belirlenebilir. Geçici önlemlerin uygulama esasları Bakanlar Kururlu Kararı ile tespit edilir.

 

 

SORUŞTURMA SONUCU .............

  • Zarar oluşmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılabilir.
  • İhracatçı firmalar, menşe ülke veya ihracatçı ülke, fiyat veya miktar kısıtlaması taahhütünde bulunabilir.

Soruşturma sırasında menşe ülke, ihracatçı ülke veya ihracatçı, soruşturma konusu dampingli ve veya sübvansiyonlu ithalattan kaynaklanan zararı ortadan kaldıracak şekilde kendiliğinden veya Kurulun önerisi üzerine taahhütte bulunabilir. Kurulun taahhütü kabul etmesi halinde soruşturma, geçici veya kesin önlem alınmaksızın durdurulabilir veya sonuçlandırılabilir.

Soruşturmanın sonuçlandırılmış olması, taahhütün yürürlüğe girmesine kadar uygulanmış olan geçici önlemlerin gerekli kıldığı tahsilatı engellemez. Taahhütlerin yerine getirilmemesi halinde, Kurulca mevcut verilere dayalı olarak geçici veya kesin önlem alınabilir. Taahhütler ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte, taahhütlerin geçerlilik süresi ve gözden geçirilme esasları ise Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir.

  • Geçici önlemler, kesin önleme dönüştürülebilir.

  • Kesin önlem alınabilir.

Soruşturma sonucunda dampingli veya sübvansiyonlu ithalatın varlığı ve bu ithalatın zarara neden olduğu belirlendiğinde, bu zararın önlenmesi amacıyla, Kurulca belirlenen ve Bakanlıkça onaylanarak kesinleşen damping marjı veya sübvansiyon miktarı kadar veya zararı ortadan kaldıracak daha az bir oran veya miktarda dampinge karşı vergi veya telafi edici vergi alınır.

Daha önce teminat alınmış olması halinde , kesinleşen dampinge karşı vergi veya telafi edici vergi, daha önce alınan teminattan yüksek ise fark tahsil edilmez. Kesinleşen vergi, daha önce alınan teminattan düşük ise fark geri ödenir. Ancak, kesin önlem kararının maddi zarar tehditi veya bir üretim dalının kurulmasının fiziki olarak gecikmesine ilişkin olarak alınması durumunda, soruşturma sırasında alınan teminatın tahsil edilmesi için Kurulun, geçici önlem alınması sebebiyle maddi zarar oluşmadığı hususunda bir belirleme yapması gerekir. Böyle bir belirleme yapılmadığı takdirde, soruşturma sırasında geçici önlem olarak alınan teminat iade edilir.

Yürürlüğe konulan dampinge karşı verginin veya telafi edici verginin geçerlilik süresi, uygulanması, askıya alınması, gözden geçirilmesi ve iadesi ile yürürlükte bulunan önlemlerin etkisiz kılınması halinde yapılacak işlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir.

Soruşturmaya konu olan ürün için hem damping yapılmış olması hem de sübvansiyon verilmiş olması halinde, aynı durumun telafisi için dampinge karşı vergi ve telafi edici vergi birlikte uygulanmaz.

 

...........................................................................................Başa Dön..........

.....................